felelősségteljes kutyatartás

Gondos gazdinak lenni többet jelent annál, minthogy naponta megetetjük, és beadatjuk számára a kötelező oltásokat. Nem mindegy, hogy milyen életteret biztosítunk, milyen száraz kutyatáppal tápláljuk, valamint az sem, hogy mennyi időt szánunk a közös tevékenységekre.

Az általános fizikai jóllét alapja

Ahhoz, hogy kedvencünk a lehető legjobb kondícióban lehessen, válasszunk a Grandopet.hu száraz kutyatáp kínálatából eledelt. Itt ugyanis bőséges a felhozatal, elérhetünk junior, adult és senior termékeket, speciális igényű állatok számára fejlesztettet, valamint fajtatápokat egyaránt.

Szerencsére egyre többen belátják, hogy mennyire fontos is kedvenceink egészsége tekintetében, hogy miként és mivel tápláljuk. Ettől függetlenül még mindig nagyon sokan hajlamosak házi kosztot adni állataiknak. Pedig az igazság az, hogy nem tesz jót a maradék, és egyszerűen, mégis egészségesen megoldható lenne a táplálás. 

Teljes értékű száraztápokkal ugyanis fedezhető a kutyák tápanyagigénye, így nem szükséges semmilyen plusz étrend-kiegészítő sem, kivéve ha állatorvosunk kifejezetten javasolja. Akár lábadozás, betegség, egészségügyi rendellenesség okán.

Mire figyeljünk a száraz kutyatáp kiválasztása során?

A minőséget illetően semmiképp sem szabad megalkudni, ami azt jelenti, hogy érdemesebb a prémium, szuperprémium eledelek között válogatni. Azontúl, hogy figyelembe vesszük kedvencünk fajtáját, testméretét, korát és mozgásigényét, aktivitási szintjét, nem árt szem előtt tartani az általános egészségügyi állapotát is. 

Bizonyos esetekben speciálisabb eledelekre lehet szükség, ha például allergiás, érzékeny emésztésű, netán valamilyen vese- vagy emésztőrendszeri betegséget diagnosztizált nála az állatorvos. Ilyenkor feltétlenül kérjük ki a szakember véleményét a táplálásával kapcsolatban, és ennek fényében válasszuk ki a megfelelő kutyatápot.

Sajnos máig sokan elbagatellizálják ezt a témát, pedig komoly szerepe van annak, hogy mivel etetjük bundás barátunkat. Ahogyan nálunk, embereknél is jelentősen meghatározza hosszabb távon egészségi állapotunkat, úgy az állatok esetében sincs ez másképp. Mondhatjuk úgy is, hogy a megfelelő táplálással megalapozhatjuk kiskedvencünk jóllétét, és annál boldogabb, kiegyensúlyozottabb, energikusabb lehet, minél inkább odafigyelünk a megfelelő táp kiválasztására.

Bár minden betegségtől nem óvhatjuk meg, de sokat tehetünk azért, hogy minél tovább egészséges maradjon, illetve kevesebb eséllyel alakuljanak ki olyan panaszok, amelyek a kedvezőtlen táplálásból fakadnak.

Hosszú, boldog kutyaévek

Amikor felelősséget vállalunk egy kutya iránt, lényegében egy életre elköteleződünk mellette, ez egyben azt is jelenti, hogy gondosan ápoljuk, történjék bármi, kiváló minőségű, teljes értékű száraztáppal etetjük, rendszeresen eljárunk az állatorvoshoz, és minden egyes nap időt szánunk a közös tevékenységekre, legyen az egy erdei séta, egy bekuckózós-simogatós filmnézés vagy egy vízparti labdázás.